Kampánybeszéde közben lőtték le a volt japán miniszterelnököt | videó

Megosztás


Abe Sindzó beszédét többen is okostelefonnal vették, amikor eldördültek a lövések. A volt miniszterelnök a hírek szerint nem mutat életjeleket.

Továbbra sincsenek friss hírek Abe Sindzó volt japán miniszterelnök állapotáról. Abe-ra egy kampánybeszéd közben lőttek rá hátulról pénteken a Japán déli részén fekvő Nara városában. A japán média a Guardian szerint a “szívroham” vagy “szívelégtelenség” kifejezéseket használja azokban az esetekben, amikor az illető már nem él, de az orvosok még nem állították ki a halotti anyakönyvi kivonatot. Abe esetében is ilyen kifejezésekkel él a helyi média. Az NHK katasztrófavédelmiseket idéz, akik azt mondták, Abe nem mutat életjeleket.

A helyi média a rendőrségre hivatkozva arról ír, hogy az elkövető házi készítésű puskával lőhetett Abe-ra. Korábban szemtanúk úgy vélték, a fegyver sörétes puska lehetett. A beszámolók szerint a merénylő hátulról lőtte meg a volt miniszterelnököt, egymás után kétszer. Az első lövésnél szemlátomást még senki sem sérült meg, Abe a második után esett össze.

A történtekről Kisida Fumio miniszterelnök tartott sajtótájékoztatót. Abe állapotáról annyit mondott, hogy az orvosok minden tőlük telhetőt megtesznek, ő maga pedig reménykedik és imádkozik, hogy a volt miniszterelnök túléli a támadást. A merényletet Kisida “barbár, gonosz” és “kegyetlen” tettnek hívta.

A merényletet, mivel az egy kampánybeszéd során történt, több okostelefon is videóra vette. A Guardian közölt.

Kapcsolódó cikkek